poniedziałek, 18 marca 2013

Banan - najlepsze źródło potasu

Czy wiesz, że banan jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł potasu, fosforu oraz wapnia? Banany to rodzaj roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. 



Banan - pochodzenie, etymologia, właściwości


Banany to rodzaj roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. 

Etymologia słowa "banan" wywodzi się najprawdopodobniej z języka arabskiego, gdzie banan oznacza... palec. Co może być chociaż trochę uzasadnione wyglądem tego zdrowego owocu. Niektórzy badacze uważają jednak, że pochodzenie nazwy "banan" wiąże się z językami afrykańskimi, a konkretnie z rdzennym językiem niektórych plemion afrykańskich - wolof.

Banany możemy spotkać w naturze w klimacie tropikalnym, podzwrotnikowym i zwrotnikowym, rzadziej w klimacie równikowym. Banany rosną w naturze na stosunkowo niewysokich krzewach lub krzakach, które pozornie wyglądają podobnie do drzew. Przeważnie krzewy bananowca nie osiągają więcej niż 3 metrów wysokości. Banany rosną w kiściach, których łączna waga może przekraczać nawet 30 kilogramów! Z reguł jednak pojedynczy banan waży nie więcej niż 200-300g, chociaż zdarzają się odstępstwa od tej reguły, a skrupulatni badacze odnotowują również wszelkie rekordowe okazy. Podobno największy okaz banana ważył ponad 2,5kg! 

Banan to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego potasu, fosforu oraz wapnia


Od wyrazu banan powstało już wiele słów pochodnych, np. "bananowiec" to statek przystosowany i przewożący banany, a "bananojad" to barwny ptak afrykański którego podstawową dietę stanowią banany.
Banany mogą i smakują, to zrozumiałe, jednak ich prawdziwym fanom trzeba przypomnieć, że banan (wyjątkowo wśród owoców) jest tuczący! Owoce te zwierają ponad 3 razy więcej kalorii niż grejpfrut czy cytryna.
Banany mają również liczne wartości odżywcze, przykładowo mają wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu oraz są łatwo przyswajalne, stąd bananów obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w różnych przetworach dla niemowlaków. Doskonale odbudowują więc wychudzony na skutek chorób i schorzeń organizm, dostarczając niemal wszystkich niezbędnych substancji odżywczych!

Czy wiecie, że z botanicznego punktu widzenia banany sklasyfikowane są jako... jagody? Zaskakujące, prawda? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz