poniedziałek, 18 marca 2013

Jabłko - skarb natury

Czy wiesz, że przez wielu badaczy to właśnie jabłko uważa się za najbardziej wartościowy owoc występujący w naturze w naszej szerokości geograficznej? Czy wiesz, że to właśnie Polska jest jednym z czołowych producentów wielu odmian jabłek? Co takiego zawierają jabłka i dlaczego powinny być nieodłącznym składnikiem naszej codziennej diety?






Jabłko -skarb natury 

Jabłko to owalny lub kulisty owoc wydawany przez drzewa jabłoni. Znany jest ze swoich wyjątkowych walorów smakowych - mięsisty, soczysty i chrupki miąższ zadowala nawet najbardziej wyrafinowane gusta smakowe... dodatkowo smakosze i miłośnicy jabłek mają do wyboru całą gamę przeróżnych odmian jabłek, które różnią się zarówno smakiem, aromatem jak i wyglądem, a nawet zawartością poszczególnych, zdrowotnych substancji odżywczych. Jabłko może być spożywane na surowo, może być składnikiem bardziej wyrafinowanych potraw (w naszej kulturze często spotykany jako dodatek do sałatek, surówek, ciast a nawet mięs). Ponad to sporym uznaniem cieszy się nalewka z jabłek (ze względu na walory smakowe oraz właściwości zdrowotne), a na zachodzie Europy już od kilku wieków nieprzerwaną popularnością cieszy się cydr ... czyli jabłkowy napój "piwopodobny" o niskiej zawartości alkoholu.


Jabłko jest cenionym owocem nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale również niewątpliwe walory smakowe oraz różnorodność dostępnych na rynku odmian jabłek.



Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne.  Przeciętne jabłko waży około 150 gramów, jednak zdarzają się odmiany, których poszczególne odmiany mogą przekraczać nawet 1kg! Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a po dojrzeniu również żółci lub czerwieni, często zmieszanych ze sobą. Kolor miąższu jest bardzo jasny, zbliżony do białego. Jabłka mogą ulec obiciu, po czym miejsce obicia staje się miękkie i brązowe, a miąższ pod obiciem zaczyna się psuć i tracić właściwości odżywcze. Po pokrojeniu lub obraniu z dostępem do tlenu miąższ jabłka zaczyna utleniać się na powierzchni, która zmienia kolor na brązowy. Dojrzałe jabłka wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach.

Polska jako czołowy producent jabłek


Już od wielu, wielu lat to właśnie Polska jest największym w Europie i trzecim na świecie producentem soku jabłkowego. Wyprzedzamy pod względem skali produkcji jabłek i przetworów na bazie tych owoców chociażby Stany Zjednoczone, a w walce o prymat wśród producentów jabłek ulegamy jedynie Chinom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz